Szkolenia BHP w gastronomii

bhpZarządzanie własną firmą wymaga od nas bardzo dobrej organizacji pracy oraz ciekawych pomysłów. Jeżeli jesteś właścicielem restauracji, tym bardziej musisz się starać, aby klienci byli zadowoleni. Mało tego, praca na kuchni stanowi pewne ryzyko, bowiem operuje się ostrymi nożami oraz innymi, niebezpiecznymi urządzeniami. Dlatego twoim zadaniem jako kierownika, jest zorganizowanie szkolenia BHP.
Według prawa każda osoba zatrudniona na umowę o pracę powinna przejść takie szkolenie, jednak w praktyce wygląda to nieciekawie. Przeważnie organizowana jest półgodzinna pogadanka, z której uczestnicy nic nie wynoszą. Każda praca rządzi się swoimi prawami, jednak w przypadku gastronomii szkolenia BHP powinny być pełne i profesjonalne. W tym celu najlepiej zorganizować kilku godzinne spotkanie ze specjalistą, który wytłumaczy naszym podwładnym w jaki sposób powinni zachowywać się w razie wypadków. A zagrożeń jest mnóstwo: poparzenia, porażenia prądem, skaleczenia itp.

Każdy powinien wiedzieć, gdzie znajduje się apteczka, jak zachować się w razie zemdlenia kolegi, czy dokładnie wiedzieć, gdzie znajduje się wyjście awaryjne z restauracji. Pilnuj, aby każdy z pracowników miał ukończone szkolenie, bowiem w razie wypadku osoby bez tego dokumentu, ZUS może odmówić wypłaty odszkodowania. Dbaj również o to, aby apteczka była dobrze zaopatrzona i znajdowała się w dostępnym miejscu.
Szkolenia BHP są bardzo ważne w miejscu pracy, trzeba traktować je poważnie, szczególnie w branży gastronomicznej. Zadbaj o bezpieczeństwo swoich pracowników.

Potrzebne wsparcie firmy BHP? Zobacz http://bhp-lex.pl/o-firmie/ – postaramy się Ci pomóc !