Homogenizatory – jak powstają serki homogenizowane

homotenize

W produkcji spożywczej, między innymi w przemyśle mleczarskim, mamy do czynienia z substancjami tłustymi, w których duże cząsteczki tłuszczu uniemożliwiają całkowite zmieszanie się cieczy. Już samo mleko wymaga homogenizacji, by przyjąć formę spożywczą, w której cząstki tłuszczu nie będą pływać po powierzchni, a stworzą z cieczą jednolity płyn. Do przeprowadzenia procesu homogenizacji wykorzystuje się homogenizatory. Te, które stosowane są w przemyśle mleczarskim działają w taki sposób, że przepuszczają substancję przez wąskie szczeliny przy wysokim ciśnieniu, co pozwala rozbić cząsteczki tłuszczu i zmieszać je z płynem na jednolitą masę.

W przemyśle mleczarskim homogenizatory wykorzystuje się w produkcji mleka, śmietany, jogurtów, deserów mlecznych, puddingów czy sera feta. Słowo homogenizacja pojawia się na opakowaniu serków homogenizowanych, co wskazuje na ważną rolę tego procesu w ich wytwarzaniu. Serki homogenizowane powstają z twarogu oraz śmietany, która zapewnia odpowiednią zawartość tłuszczu. Twaróg uzyskany z mleka odtłuszczonego jest mieszany ze śmietaną. I na tym właśnie etapie wykorzystuje się homogenizatory. Dzięki mieszaniu ze sobą twarogu i śmietany pod wysokim ciśnieniem i przy zastosowaniu odpowiednich technik, końcowy produkt ma jednolitą, gładką, kremową konsystencję, którą znamy ze sklepów.

Poza przemysłem mleczarskim, homogenizatory wykorzystuje się także w przemyśle medycznym, kosmetycznym, w biotechnologii czy do mieszania farb i lakierów. W zasadzie odnajdują zastosowanie wszędzie tam, gdzie jest potrzeba uzyskania jednolitej substancji z zawartością tłuszczu oraz, w przypadku biotechnologii, podczas fragmentacji DNA, defragmentacji błon komórkowych czy dyspergowania mikrocząsteczek w roztworze. Jak więc widać ich zastosowanie jest bardzo szerokie.